0

MISI MENYELAMAT...!!

Salam semua, di pagi jumaat nan indah dan terang benderang kat kuantan ni... aku nak citer pasal misi menyelamat.. citer ni mcm ni.. semalam masa aku dok syok wat keje kat opis, tetiba jer aku terdengar mcm sesuatu telah melanggar tingkap opis aku...aku pun kuar la nak nengok kot2 budak2 indon yg tengah wat opis baru aku tu gaduh ker... tp rupe2 nya... BURUNG... x sempat aku nak sambar.. dah kucing sambar.. tp aku dgn selambanya berlari kejar kucing tu sbb aku kesian kat burung... nak jadi cerita lain pulak.. bukan aku sorang jer yg kejar kucing tu.. mat2 indon yg tgh wat keje tu pun tlg aku.... akhirnya kami dpt ambik burung tu dr kucing yg kejam tu... aku dengan muka x malu terus jer amik burung dgn berkata kepada indon tu "Maaf ya, burung ni sayer nak.. " dan dgn bertambah x malunya aku terus jer bla masuk opis... hehehe... masuk je dlm opis aku pun terus je bawak burung tu pegi kat sinki simbah air sikit2 kononya nak bagi dia sedar.. leh ke wat mcm tu.. mcm nak sedarkan org pengsan... ermm, berjaya jugak akhirnya.. aku bg burung tu minum... tp x kan minum jer.. mesti kene bagi makan kan.. aku x de makanan burung, yg aku ada waktu tu hanyalah twistes... korang rasa leh ke burung makan twistes.. tp disebakabkan aku takut burung tu mati kelaparan aku bagi jer la... yg penting aku dah bg makan... tp korang mesti tertanya kan, burung tu burung aper... aku pun tak tau burung aper... tp warna mmg cantik.... ader hijau, biru, kuning, oren ngan putih skit... kesian sgt kat burung tu sbb aku letak dlm kotak tissue jer.. yer la, mane nak carik sangkar burung kat opis aku ni.. so ptg semalam jugak aku pegi kedai yg jual haiwan peliharaan carik sangkar burung tuk burung aku tu... mcm ye2 jer aku ni nak bela burung ekk.. tp kan, lepas jer aku tlg selamatkan dia semalam, aku mcm nak sgt bela burung ni... yer la, dulu bela kucing aku kene serang dek kucing aku tu... parut smp skrg ader... baik aku bela burung... senang... biler dah smp umah mula aku bercaka2 ngn burung aku ni... happy sangat... yer la kalau sebelum ni balik umah rasa kosong sgt.... yer la.. anak pun x dok lagi.. hehehe dan aku namakan burung aku tu "MIMI" hahaha mcm2 la aku ni.. tu jer yg aku terpikir... yer la kucing aku dulu pun name mengarut jugak.. antaranya GIANT - dia ni la yg gigit aku... mcm anak rimau... pastu kucing parsi FIVI & BUBU... uiikksss mengarut dah ni smp ke kucing pulak... erm, ok la senang2 nnt aku up gambo MIMI yer.... :-)
0

Hari yang sedih..!!!

Morning semua... entry aku pada pagi mmg sedih sikit... Tiap2 hari pegi keje aku lalu jalan kat medan tok sira.. hari ni pun aku lalu situ jugak.. tp sedih sikit, sbb masa lalu kat pintu belakang sekolah teknik tiba2 jalan jam aku igt ape yg jadi rupanya ada org meninggal kat situ... tiba2 jer aku terkedu kejap teringat kat arwah abang ngah aku... dan automatik jer airmata aku keluar.. dan tiba2 jugak terus aku teringat mati.. masyaallah takutnya aku... org yg meninggal tu aku x tau la perempuan ke lelaki, tua ke muda... ape pun Al-Fatihah buat arwah... tu citer masa otw nak anto laki aku.. masa aku lak otw ke opis lepas anto laki aku kat jalan tengku muhamad menghala ke TC dekat2 ngn JPJ ader lak xcident.. kereta ngan kereta... mcm teruk jer aku tgk tp aku x de la nak berenti tgk mcm org lain sbb aku dah lewat nak g opis... apepun aku harap org yg xcident tu x cedera.. kesimpulan dari citer kat atas tu... sentiasa la kita igt, bahawa yang hidup semuanya akan mati kecuali ALLAH S.W.T.... yg kedua, kesimpulan dr citer xcident tu, sentiasa la kita berhati2 ketika memandu, tambah pulak kalau hujan renyai2... ingatlah org yg tersayang... ok la, aku nak wat keje lak... kang bising lak MR Bos....
0

Tolong Vote...!!!

Hi kawan2.. hari ni x nak citer panjang2.. cuma nak mtk tolong vote... Sha ada beberapa cadangan nak berbisnes... so tolong la vote yer... Terima kasih atas bantuan anda semua... :-)
0

HARI YG MEMENATKAN...

Hari ni tanggal 11 Oktober 2009, dah 9 hari aku x berblog.. lame sungguh aku x merapu kat blog kesayangan aku ni... ok la, entry kali ni aku nak citer pasal hari semalam 10/10/09... hari yg paling penat aku lalui.... kenapa aku penat, jom kiter tengok....

5.00 am

aku dah bangun dan kemas umah sikit pastu mandi and gosok baju...

6.15 am

sembahyang subuh dan bersiap2 nak kuar... korang mesti nak tau aku g manekan.. aku nak g Bandar Pekan @ Bandar Di Raja Pekan, Pahang... naper aku g pagi2 buta ni... jap g aku citer...

6.45 am

Aku dah sampai Kg Ubai, berenti bekfes kat situ makan nasi dagang kat kedai Nasi Dagang Ubai.. mmg best nasi dagang kat situ... patut la kawan2 aku cakap makanan kat situ best esp nasi dagang... aku yg x pernah bekpes pagi2 buta gitu leh abis makan nasi dagang tu... hehehhe so lepas lebih kurang sejam aku berbekpes kat situ.. aku pun teruskan perjalan aku ke pekan... ooppss lupa lak, aku g sane ngan mak mertua aku n kawan dia...

8.30 am

Aku dah sampai pekan.. tempatnyer Pasar Pagi kat bandar pekan... tujuan aku g sini...bawak mak mertua aku g borong tudung n baju2.... adush rupanyer dia nak berniaga la pulak... so aku bertiga pun meronda2 la kawasan sekitar pasar pagi ni.. mmg best la seperti org2 kater... tudung mmg murah giler dan boleh wat niaga dgn keuntungan yg berpatutan... haaa, sape2 yg nak berniaga tu leh la g pasar pagi pekan.... lebih kurang 2jam aku berjalan2 kat pasar pagi dan masing2 telah dpt aper yg dihajati... kami pun bertolak balik kekuantan....

11.15 am

Aku dah smp kat area tanjung lumpur dan singgah basahkan tekak kat satu kedai yg dikenali as "Kedai Pak Mat Hijau" n nape name mcm tu aku x tau .... aku makan jemput pisang n krim puff... setengah jam lepas tu aku meneruskan perjalanan aku nak anto mak mertua aku ngn kawan dia kat cenderawasih tp sblm tu aku singgah MAXIS jap nak bayo bil...

11.50

Aku bengang giler sbb staff kat situ mmg x bagus giler.. nape aku mcm tu sbbnya aku ade masalah dgn bil tepon n brodband aku ni.. so aku ckp kat dia yg aku ni org x cerdik sbb tu nak tanyer... suppose B/Band aku ni RM88/mths... tp dlm bil dia charge aku RM100.. sape x bengang kalau kene byr lebih sdgkan pakej yg diambil tu terang2 menyatakan RM88 jer.. so aku tanye cam ne... korang tau ape dia ckp.. "Puan kene call balik budak yg jual pakej tu pd puan, dan tanye nape jadik mcm tu" korang rase aku leh terima x jawapan dia... semestinya aku x terima... sbbnya, aku pun pernah keje mcm diaorang keje... dan bukan itu jwpn yg patut kita bagi.. patutnya ko kene la ckp, "puan, saya akan buat aduan kes puan ni, dan kami call puan utk pengesahan or kami akan puan kemudian setelah kami check semula kes ini.. " betul x kawan2? so, pempuan yg duk kat kaunter no 5 yg bernama SANTI tu, lain kali tlg bersopan dgn customer anda sbbnya, CUSTOMER ALWAYS RIGHT.....


12.30

Aku anto mak mentua aku dan seterusnya aku balik umah aku.. Home Sweet Home.....

Sebelah Petangya pula....

Aku pi kenduri kawin umah supervisor aku dulu, anak perempuan dia kahwin... lepas g kenduri kawin g jemput mak mentua aku bawak dia g Open House jiran dia masa kat Sg. Lembing dulu... Open House ni kat Inderaura... aduh makan lagi.. banyak sungguh aku makan hari ni... dr pg sampai petang x habis2 aku makan... mcm mane nak turunkan berat... hahhahaha... masa kat open house tu ramai jugak la jmp kawan2 lama mak mertua aku dan en suami.. dlm kul 5.30 ptg kami pun balik n anto mak mentua aku balik umah dia... aku dan en.suami x singgah pun sbb penat... lagi pula kite org nak g umah TUAN UMAH bayo sewa... giler, dah 10hb sewa x bayo lagi... sblm ni x pernah pun lewat.. bulan ni je lewat... hehhehe jgn marah aaa.... kalau dah namenye g bayo sewa kene la aku g umah MA n ABAH... hehehe sampai je sane aku terus jer g dapur... ermmm ape lagi, makan lerrr... heheheh bukan aku jer... semua yg ader kat umah makan...sbb penangan aku... aku makan mee goreng ngn ayam... pastu ayam tu aku siap ratah lagi.... lepak2 borak2 tgk tv pastu lepas solat maghrib kami pun balik ler umah kami.... smp umah mandi2 aku mmg dah x larat nak bukak mata... tp gagahkan jua sbb aku nak tgk M3... abis jer aku terus carik bantal.. wat pe lagi TITO laaaa..... en suami masih lagi menonton Tv.... hehehhe itula cerita aku yg memenatkan.... penuh dgn slot makan2..... hahahahha


0

Blackout...!!!!

hari ni aku sampai ofis lewat lagi.. igtkan lepas bulan puasa leh la dtg awal sikit, rupenyer tidak... ok la, la ni aku citer pasal b/out... tgh syok aku wat keje dalam kul 10.30pg mcm tu, tiba2 b/out.. adush tension betui la aku.. dah la keje melambak... sumer nak kene printout.. biler dah b/out x de pe yg aku leh wat.. igtkan kejap tp lame la pulak.. kala aku tgh duk berblog ni pun masih x de letrik.. sib baik la lappy aku ni ader ler bateri w/pun jap2 lagi dah nak kehabisan... drpd aku x wat ape aku pun berblog la... x syoknye x dok letrik.. memandangkan hari ni hari jumaat dan esok aku cuti.. maka aku kene la siapkan keje2 aku yg dah tertangguh selama seminggu tu.. wehh tolong la aku... mintak2 la petang ni ader letrik, kalau x... aku terpaksa la bawak balik keje2 opis aku ni kerumah... adush, aku ni jenis manusia yg x suke bawak keje opis balik umah... dari dulu lagi mmg aku x suka sbb keje opis, kat opis je la... kat umah nak wat mende lain la pulak.. opppsss, melalut lak... nmpknya letrik pun x dok jugak lagi.. maka aku dgn senang hatinya melantik diri aku jadi bos dan aku pun nak balik... bukan balik terus, petang nnt masuk semula tu pun kalau ader letrik... huhuhu..tata sumer... nnt kiter citer lagi yer....
Back to Top