0

Introducing... Muhammad Syahmi Darwisy








Introducing my hero... Muhammad Syahmi Darwisy

D.O.B : Dec 17, 2009

6.00 a.m

Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan Pahang
0

My Little Pumpkin..!!



Keajaiban Allah S.W.T
0

Menghitung Hari...

Hari ni 8/12/2009 dah seminggu berlalu.. dan kala saat ini aku menghitung hari.. utk ape tu.. utk sesuatu yg dah lama aku tunggu.. mmg x sabar rasenye.. persiapan dan pun aku buat tp sikit2 jer la.. meter kegembiraan aku ketika aku menulis en3 ni tahap maksima lagi.. bukan aku sahaja yg menghitung hari.. satu keluarga aku sdg menghitung hari menunggu saat ini.. bukan aku sorang aje yg gembira tahap gaban nie.. MA dan ABAH pun sama.. en.suami, samer laaa... gembira tahap gaban dia melebihi org lain... syukur alhamdulillah.. allah dah makbulkan aper yg kami semua mahukan selama ni... harap2 segalanya dipermudahkan oleh-Nya... ermm... syiokkkkknyeeeee.... ngeee.... ok la... nak stop sampai sini jer.. x nak lebih...
0

Selamat Ulangtahun Perkahwinan & Selamat Hari Lahir


Selamat Ulangtahun Perkahwinan kami yang ke-2

Moga dimurahkan rezeki...

Dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah...

Moga dipermudahkan segala urusan

Moga ikatan perkahwinan kami kekal ke akhir hayat...

Amin



Hari ni 1 Disember... Selamat Hari Lahir untuk diri sendiri dan juga NorAzilah serta Khairul Nisha.. Kami bertiga berkongsi tarikh lahir yang sama dan ramai lagi diluar sane yg berkongsi tarikh lahir bersama kami.. Moga2 kami2 semua ni di murahkan rezeki.. di berikan kesihatan yang baik.. dan dipermudahkan segala urusan... Amin....
0

GIANT DI CURI...!!!

salam semua... wah, lama sungguh aku x ber n3 kat sini.. kawan2 sumer, n3 yg last ari tu aku ada bg tau aku dpt burung kan.. tp sedih sungguh sbb x panjang hayat burung tu.. sehari selepas bawak balik umah, burung tu mati.. huhuhu aku sedih giler... dia x sesuai duk dlm sangkar dan aku dah belajar drpd peristiwa tu... aku x kan sekali kali nk kurung hewan lai... so, gmbr yg aku janjikan pun aku x dpt nak tunaikan... tp ni aku copy kat internet....

ok lah berbalik semula pd n3 kali ni GIANT DICURI!!! wah, lagi satu berita sedih... minggu lepas makcik aku call.. dia bg tau GIANT kucing yg aku sayang tu kene curi.. bukan jer GIANT kene curi.. habis sumer kucing lain kene curik... huhuhu, sedih giler ooo... mane taknyer... GIANT la satu satunya kucing jantan yg dok ada... kucing2 lain yg kene curik tu sumer mahal2 belaka... FIVI ngn BUBU pun kene curik jugak... habis semua pet shop kat kuantan aku p carik.. tp x dok... waaaaaaaaa aku windu kat GIANT... dah la x dok gambo sekeping pun... kucing yg lain aku sedih jgk, tp x brape nak kesah pun... GIANT tu yg plg aku kisah... mane taknye... ade kenangan ngan GIANT... aku pernah kene ngap ngn GIANT.... ermmm, aku harap org yg curik kucing aku tu kene la ngap ngan GIANT seperti mana aku kene ngap.... biar dia rasa.... x cukup dgn curik kucing2 tu.. siap curik ngn sangkar kucing lak tu.... GIANT, kau ttp dihatiku...
0

MISI MENYELAMAT...!!

Salam semua, di pagi jumaat nan indah dan terang benderang kat kuantan ni... aku nak citer pasal misi menyelamat.. citer ni mcm ni.. semalam masa aku dok syok wat keje kat opis, tetiba jer aku terdengar mcm sesuatu telah melanggar tingkap opis aku...aku pun kuar la nak nengok kot2 budak2 indon yg tengah wat opis baru aku tu gaduh ker... tp rupe2 nya... BURUNG... x sempat aku nak sambar.. dah kucing sambar.. tp aku dgn selambanya berlari kejar kucing tu sbb aku kesian kat burung... nak jadi cerita lain pulak.. bukan aku sorang jer yg kejar kucing tu.. mat2 indon yg tgh wat keje tu pun tlg aku.... akhirnya kami dpt ambik burung tu dr kucing yg kejam tu... aku dengan muka x malu terus jer amik burung dgn berkata kepada indon tu "Maaf ya, burung ni sayer nak.. " dan dgn bertambah x malunya aku terus jer bla masuk opis... hehehe... masuk je dlm opis aku pun terus je bawak burung tu pegi kat sinki simbah air sikit2 kononya nak bagi dia sedar.. leh ke wat mcm tu.. mcm nak sedarkan org pengsan... ermm, berjaya jugak akhirnya.. aku bg burung tu minum... tp x kan minum jer.. mesti kene bagi makan kan.. aku x de makanan burung, yg aku ada waktu tu hanyalah twistes... korang rasa leh ke burung makan twistes.. tp disebakabkan aku takut burung tu mati kelaparan aku bagi jer la... yg penting aku dah bg makan... tp korang mesti tertanya kan, burung tu burung aper... aku pun tak tau burung aper... tp warna mmg cantik.... ader hijau, biru, kuning, oren ngan putih skit... kesian sgt kat burung tu sbb aku letak dlm kotak tissue jer.. yer la, mane nak carik sangkar burung kat opis aku ni.. so ptg semalam jugak aku pegi kedai yg jual haiwan peliharaan carik sangkar burung tuk burung aku tu... mcm ye2 jer aku ni nak bela burung ekk.. tp kan, lepas jer aku tlg selamatkan dia semalam, aku mcm nak sgt bela burung ni... yer la, dulu bela kucing aku kene serang dek kucing aku tu... parut smp skrg ader... baik aku bela burung... senang... biler dah smp umah mula aku bercaka2 ngn burung aku ni... happy sangat... yer la kalau sebelum ni balik umah rasa kosong sgt.... yer la.. anak pun x dok lagi.. hehehe dan aku namakan burung aku tu "MIMI" hahaha mcm2 la aku ni.. tu jer yg aku terpikir... yer la kucing aku dulu pun name mengarut jugak.. antaranya GIANT - dia ni la yg gigit aku... mcm anak rimau... pastu kucing parsi FIVI & BUBU... uiikksss mengarut dah ni smp ke kucing pulak... erm, ok la senang2 nnt aku up gambo MIMI yer.... :-)
0

Hari yang sedih..!!!

Morning semua... entry aku pada pagi mmg sedih sikit... Tiap2 hari pegi keje aku lalu jalan kat medan tok sira.. hari ni pun aku lalu situ jugak.. tp sedih sikit, sbb masa lalu kat pintu belakang sekolah teknik tiba2 jalan jam aku igt ape yg jadi rupanya ada org meninggal kat situ... tiba2 jer aku terkedu kejap teringat kat arwah abang ngah aku... dan automatik jer airmata aku keluar.. dan tiba2 jugak terus aku teringat mati.. masyaallah takutnya aku... org yg meninggal tu aku x tau la perempuan ke lelaki, tua ke muda... ape pun Al-Fatihah buat arwah... tu citer masa otw nak anto laki aku.. masa aku lak otw ke opis lepas anto laki aku kat jalan tengku muhamad menghala ke TC dekat2 ngn JPJ ader lak xcident.. kereta ngan kereta... mcm teruk jer aku tgk tp aku x de la nak berenti tgk mcm org lain sbb aku dah lewat nak g opis... apepun aku harap org yg xcident tu x cedera.. kesimpulan dari citer kat atas tu... sentiasa la kita igt, bahawa yang hidup semuanya akan mati kecuali ALLAH S.W.T.... yg kedua, kesimpulan dr citer xcident tu, sentiasa la kita berhati2 ketika memandu, tambah pulak kalau hujan renyai2... ingatlah org yg tersayang... ok la, aku nak wat keje lak... kang bising lak MR Bos....
0

Tolong Vote...!!!

Hi kawan2.. hari ni x nak citer panjang2.. cuma nak mtk tolong vote... Sha ada beberapa cadangan nak berbisnes... so tolong la vote yer... Terima kasih atas bantuan anda semua... :-)
0

HARI YG MEMENATKAN...

Hari ni tanggal 11 Oktober 2009, dah 9 hari aku x berblog.. lame sungguh aku x merapu kat blog kesayangan aku ni... ok la, entry kali ni aku nak citer pasal hari semalam 10/10/09... hari yg paling penat aku lalui.... kenapa aku penat, jom kiter tengok....

5.00 am

aku dah bangun dan kemas umah sikit pastu mandi and gosok baju...

6.15 am

sembahyang subuh dan bersiap2 nak kuar... korang mesti nak tau aku g manekan.. aku nak g Bandar Pekan @ Bandar Di Raja Pekan, Pahang... naper aku g pagi2 buta ni... jap g aku citer...

6.45 am

Aku dah sampai Kg Ubai, berenti bekfes kat situ makan nasi dagang kat kedai Nasi Dagang Ubai.. mmg best nasi dagang kat situ... patut la kawan2 aku cakap makanan kat situ best esp nasi dagang... aku yg x pernah bekpes pagi2 buta gitu leh abis makan nasi dagang tu... hehehhe so lepas lebih kurang sejam aku berbekpes kat situ.. aku pun teruskan perjalan aku ke pekan... ooppss lupa lak, aku g sane ngan mak mertua aku n kawan dia...

8.30 am

Aku dah sampai pekan.. tempatnyer Pasar Pagi kat bandar pekan... tujuan aku g sini...bawak mak mertua aku g borong tudung n baju2.... adush rupanyer dia nak berniaga la pulak... so aku bertiga pun meronda2 la kawasan sekitar pasar pagi ni.. mmg best la seperti org2 kater... tudung mmg murah giler dan boleh wat niaga dgn keuntungan yg berpatutan... haaa, sape2 yg nak berniaga tu leh la g pasar pagi pekan.... lebih kurang 2jam aku berjalan2 kat pasar pagi dan masing2 telah dpt aper yg dihajati... kami pun bertolak balik kekuantan....

11.15 am

Aku dah smp kat area tanjung lumpur dan singgah basahkan tekak kat satu kedai yg dikenali as "Kedai Pak Mat Hijau" n nape name mcm tu aku x tau .... aku makan jemput pisang n krim puff... setengah jam lepas tu aku meneruskan perjalanan aku nak anto mak mertua aku ngn kawan dia kat cenderawasih tp sblm tu aku singgah MAXIS jap nak bayo bil...

11.50

Aku bengang giler sbb staff kat situ mmg x bagus giler.. nape aku mcm tu sbbnya aku ade masalah dgn bil tepon n brodband aku ni.. so aku ckp kat dia yg aku ni org x cerdik sbb tu nak tanyer... suppose B/Band aku ni RM88/mths... tp dlm bil dia charge aku RM100.. sape x bengang kalau kene byr lebih sdgkan pakej yg diambil tu terang2 menyatakan RM88 jer.. so aku tanye cam ne... korang tau ape dia ckp.. "Puan kene call balik budak yg jual pakej tu pd puan, dan tanye nape jadik mcm tu" korang rase aku leh terima x jawapan dia... semestinya aku x terima... sbbnya, aku pun pernah keje mcm diaorang keje... dan bukan itu jwpn yg patut kita bagi.. patutnya ko kene la ckp, "puan, saya akan buat aduan kes puan ni, dan kami call puan utk pengesahan or kami akan puan kemudian setelah kami check semula kes ini.. " betul x kawan2? so, pempuan yg duk kat kaunter no 5 yg bernama SANTI tu, lain kali tlg bersopan dgn customer anda sbbnya, CUSTOMER ALWAYS RIGHT.....


12.30

Aku anto mak mentua aku dan seterusnya aku balik umah aku.. Home Sweet Home.....

Sebelah Petangya pula....

Aku pi kenduri kawin umah supervisor aku dulu, anak perempuan dia kahwin... lepas g kenduri kawin g jemput mak mentua aku bawak dia g Open House jiran dia masa kat Sg. Lembing dulu... Open House ni kat Inderaura... aduh makan lagi.. banyak sungguh aku makan hari ni... dr pg sampai petang x habis2 aku makan... mcm mane nak turunkan berat... hahhahaha... masa kat open house tu ramai jugak la jmp kawan2 lama mak mertua aku dan en suami.. dlm kul 5.30 ptg kami pun balik n anto mak mentua aku balik umah dia... aku dan en.suami x singgah pun sbb penat... lagi pula kite org nak g umah TUAN UMAH bayo sewa... giler, dah 10hb sewa x bayo lagi... sblm ni x pernah pun lewat.. bulan ni je lewat... hehhehe jgn marah aaa.... kalau dah namenye g bayo sewa kene la aku g umah MA n ABAH... hehehe sampai je sane aku terus jer g dapur... ermmm ape lagi, makan lerrr... heheheh bukan aku jer... semua yg ader kat umah makan...sbb penangan aku... aku makan mee goreng ngn ayam... pastu ayam tu aku siap ratah lagi.... lepak2 borak2 tgk tv pastu lepas solat maghrib kami pun balik ler umah kami.... smp umah mandi2 aku mmg dah x larat nak bukak mata... tp gagahkan jua sbb aku nak tgk M3... abis jer aku terus carik bantal.. wat pe lagi TITO laaaa..... en suami masih lagi menonton Tv.... hehehhe itula cerita aku yg memenatkan.... penuh dgn slot makan2..... hahahahha


0

Blackout...!!!!

hari ni aku sampai ofis lewat lagi.. igtkan lepas bulan puasa leh la dtg awal sikit, rupenyer tidak... ok la, la ni aku citer pasal b/out... tgh syok aku wat keje dalam kul 10.30pg mcm tu, tiba2 b/out.. adush tension betui la aku.. dah la keje melambak... sumer nak kene printout.. biler dah b/out x de pe yg aku leh wat.. igtkan kejap tp lame la pulak.. kala aku tgh duk berblog ni pun masih x de letrik.. sib baik la lappy aku ni ader ler bateri w/pun jap2 lagi dah nak kehabisan... drpd aku x wat ape aku pun berblog la... x syoknye x dok letrik.. memandangkan hari ni hari jumaat dan esok aku cuti.. maka aku kene la siapkan keje2 aku yg dah tertangguh selama seminggu tu.. wehh tolong la aku... mintak2 la petang ni ader letrik, kalau x... aku terpaksa la bawak balik keje2 opis aku ni kerumah... adush, aku ni jenis manusia yg x suke bawak keje opis balik umah... dari dulu lagi mmg aku x suka sbb keje opis, kat opis je la... kat umah nak wat mende lain la pulak.. opppsss, melalut lak... nmpknya letrik pun x dok jugak lagi.. maka aku dgn senang hatinya melantik diri aku jadi bos dan aku pun nak balik... bukan balik terus, petang nnt masuk semula tu pun kalau ader letrik... huhuhu..tata sumer... nnt kiter citer lagi yer....
0

RAYA...RAYA...RAYA...!!!

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Salam, ape khabar kawan2 semua... Lama sungguh x berblog.. hehehe, raya sakan.. X nak la merepek yg bukan2 ni nak citer pasal raya... Sehari sebelum hari raya aku kuar gi beli ape yg patut ngan Ma, aku kuar dari kul 10.00am sampai le kul 3.oopm... waaaa, lame tu... smp kene marah lak ngan laki aku sbb lame sgt kuar.. hehehe, biasa la org pempuan... so lepas kuar ngan Ma aku pun terus jer balik umah dan tolong aper yg patut, tp kejap jer sbb aku nak kene gerak balik umah aku sbb tahun ni aku raya kat umah aku sendiri... Mak mentua aku lak yg datang ke rumah aku.. huhuhu cam seronok jer... so, petang dalam kul 6ptg mak mentua aku dah sampai umah aku.. aku ape lagi kelam kelibut la nak melayan dia... siap ader request lagi... aku kene masak rendang.. macam la aku ni terer, tp aku belasah jer la masak rendang tu....


itulah dia rupanya rendang aku...

Lepas jer masak rendang aku pun terus jer kuar g umah MA la pulak.. maklumla, tahun ni abg long aku pun beraya ngan mertua dia... so, aku yg dekat ngan MA kene la jenguk2 jgk umahnya.. dalam kul 1pagi aku pun gerak balik umah... sowang2 tu sbb laki aku kat umah dgn mak mertua aku... smp jer kat umah laki aku ajak aku kuar lagi... adoooiiii letihnye, nak x nak kene la ikut jugak, kang dikatenye aku ni isteri x dengar kate lak... hehehhehe dalam kul 3 pagi baru le kite org balik umah.... MA tolong la anakmu ini, letih banget.... heheheh penat giler aku kul 6pg dah nak kene bangun tolong mak mentua aku lak... tp aku x bangun pun, mmg kurang asam tul aku ni... sib baikla mak mentua aku sporting... dan nasib baik jugak aku x leh sembahyang.. sakit org pempuan.. hehhehe, laki aku kejut aku sebelum dia g sembahyang raye, adushhh malunyer aku.. heheheh tq abang....

Raya Pertama

Pagi raya aku x g mana2 pun, sbb aku mmg penat.. x cukup tdo+letih... tp sempat jugak la aku g umah jiran depan umah aku.. pastu balik jer aku terus jer ZZZZZZZZZZZZ.... sampai petang tu... mmg geli hati sungguh... bukan aku jer yg terZZZZZZ, mak mentua ngn laki aku pun samer... dlm kul 5.30ptg aku terjaga.. pastu aku ajak laki aku g beraya umah sepupu dia kat Air Putih... balik jer dari umah sepupu dia aku terus jer balik umah sbb mak dia dah nak balik... lepas tu baru ler aku g umah parents aku.. hahahah x baik betul la aku ni.. dah malam baru nak g umah ma abah... Mintak ampun abah, ma.... lama jugakla aku kat saner... dalam kul 1pg aku gerak balik umah.... sbb esoknya aku nak tolong ma masak kuah laksa pahang...

Raya Ke- 2

Aktivit hari ini, pagi2 lagi aku dah gerak g umah ma.. tolong ma wat kuah laksa... lepas tu laki aku ajak aku balik Sungai Lembing, umah pakcik dia... sampai jer kat saner sepupu2 dia yg lain pun ader... mak datuk ramainyer.... selama aku kawin ngn laki aku ni, aku x pernah jumpa ngn diaorang.... anak2 diaorang semuanya dah besar2.... terkezut jap aku... hahahaha.... so bermula la sesi berkenalan.. terasa cam pengantin baru lak....pastu dalam syok2 berborak ader la cina datang umah pakcik aku nak tanyer pasal lombong bijih kat sini.... aku pun amik la kesempatan menanye jugak... dah lari topik ni, tp aku nak citer jugak... bijih ni rupenye banyak gred, sowi aku x menanyer sgt.. yg penting aku dpt snap pic, rupa bentuk bijih timah...



inilah rupa timah yg belum dilebur

timah yg sudah dilebur



huhuu.... lepas g umah pakcik dia, kite org singgah lak umah cikgu laki aku ni... so lepak kat saner kejap... borak, makan, minum.... pastu kite org gerak balik umah ma abah la pulak.... ermmm, hari2 balik umah ma abah... tu yg best duk dekat ngan parents... hehhehehe.... smp jer umah ma, sepupu2 aku lak ader kat umah... riuh rendah umah aku jadinya.... dalam pada duk bergumbira, aderlak khabar gembira... sepupu baru jer bersalin dpt bb boy.... eh melalut lak aku ni...
Raya ke-3

Hari ni aktivit aku nak g jalan2 umah kawan2 aku.... antaranya, umah maziah, kak jue n mady... tp ader yg lagi spesel ari tu... laki aku ajak aku berkunjung ke saloon... hahahaha.... ader ker hari raya pi saloon... kiranya aktiviti jugak la kan... rasenye cukup la dulu citer2 di hari raya utk kali ni.. kalau ader lagi nnt aku akan up kan...
0

ORANG BARU...!!!


Muhammad Aisar Sidqi bin Mohd Nazmun


13 Sept 2009, hari yg penat tp gembira... semalam aku berbuka kat umah MA dan ABAH... seronok sgt dapat berbuka ngn MA dan ABAH... MA masak simple2 jer... sowi x dpt nak tepek gambo kat sini coz lupa nak bawak camera... Mesti korang tertanya ape kene mengena Orang Baru, gambar pengantin kat atas tu ngn citer aku ni kan.. Ok la, malas la nak citer panjang lebar... Citer macam ni, aku ada sorang sahabat, namanya Maziah... aku kenal dan bersahabt baik dengan dia sejak sekolah lagi... dia byk bagi nasihat kat aku.. masa aku kawin pun dia la org kuat aku merangkap tulang belakang aku.. timekasih maziah... ok sambung balik pasal Orang Baru... Semalam, masa aku tgh syok sgt berbuka ngn MA dan ABAH dia msg aku bg tau dia dah selamat bersalin, jam aku x tau tp dia bg tau tengahari.. Berat, 2.7kg... BB boy... Wah, aku hepi sgt sbb kawan aku ni dah jadi UMI... Tahniah buat MAZIAH & NAZMUN... Semoga kalian bertambah bahagia dengan kehadiran si kecil ini... Moga BB Maziah menjadi anak yang "Soleh"... Laen2 citer aku akan sambung kemudian sbb aku pun x jumpa lagi ngn sahabat aku ni... tunggu post yg akan datang...
0

AHAD YANG INDAH...!!!

kailan ikan masin


ayam masak daun limau purut

sirap bandung, jus epal, tom yam


tom yam


Ahad yg indah.. itu je la aku leh katakan.. windunye nak menulis kat blog aku ni.. ye la sejak aku demam ari tuh aku mmg x dok mood nak nulih ape2 pun kat blog aku ni... tetiba je ari ni aku der lak mood nak menulih... citer ni mcm ni, kisah yg berlaku hari ahad baru2 ni.. pagi2 buta lagi bos aku dah kol suh aku g keje semalam(nuzul quran).. aku patutnya cuti.. mmg org cuti pun.. huhuhu, bengang campur nak marah.. tp indah sgt sbb biasa nyer hari ahad lepas subuh mesti aku sambung tdo smp t/hari ckit... huhuhu.... tp hari tu aku bangun awal gara2 bos aku tu... biler dh mata ni x leh nak totop lagi aku pun kemas la umah... tgh syok2 kemas umah laki aku bangun n bg tau yg dia nak kuar nak carik sofa baru.. wahhh, sonotnye.. yea yea... dpt sofa baru... mcm teruja sgt... aku pun siap2 la nak pegi carik sofa baru + mak mentua aku pun ader nk bg sofa 2seater jati... mcm cantik sgt.. mcm2 la berputar kepala otak aku ni duk pikir cam ner nak susun nnt, sbbnya umah sewa aku ni sempit... ermmm x pe, yg tu aku tolak tepi sbb laki aku ni mmg pakar susun menyusun ni... heehehe, tq abang... so lepas aku dh bersiap kami pun keluar.. kedai pertama yg kami tuju wescourt kat jln lim hoe lek... erm, x de yg menarik.. aku pun pusing2 la sekitar bandar kuantan ni.. ermm last nyer smp le ke jalan wong ah jang.. ader la satu kedai jual borong... aku pun singgah, perabot kat situ pun not bad.. cute mute belaka, ikut ati nak je aku borong set umah.. tp wat pe nak bazirkan... aku pun pilih la satu sofa l-shape... saiz sedang jer memandangkan umah aku kecik.. tp ok la... cina tu janji nak anto ptg... wah suka nyer... so lepas je beli sofa laki aku anto aku balik umah mak aku... wah, lagi aku seronok... tp dlm pada seronok laki aku ckp nk tinggal aku kat umah ma kejap sbb dia ada hal, nak balik umah sg lembing... aku ok jer.. sbb leh la aku bersembang dgn ma aku.. x yah nak censored pun... hihihi.... masa kat umah ma aku ader la nolong ma wat biskut raya yg org tempah... penat gak... dlm pukul 4 laki aku dtg jemput aku pastu terus jer balik umah sbb cina perabot nak anto sofa... wah lagi.. hihihi... sedang elok jer smp umah cina tu pun smp.. ape lg, kelam kelibut kejap sbb x smpt nak alih sofa lama kita org... tp x pe, laki aku pro bab2 nak mengalih n menyusun ni... ermmm, maka berubahla sudah umah kita org sejak pindah setahun lebih yg lalu... tp mcm de yg missing jer dlm umah aku ni ape yer... ooooo, bunga... x pe, raya lmbt lg... wahai cik bunga kau tunggu ya.. akan ku usahakan utk membodek laki aku... huhuhu.... dlm pd seronok sgt dpt sofa baru aku terlupa la pulak memasak, sib baik la laki aku tu baik hati... dia ckp buka nnt makan kuih jer, pastu baru la kuar makan kat kedai... alhamdulillah... spt org mengantuk di sorong bantal la aku ni.. dgn senyum aku pun cakap ok... tq skali lg abang... lepas solat maghrib aku pun kuar la ngan laki aku ni.. kite org g makan kat sara thai kitchen jalan gambut(wan tom yam).... aku pun order 4 jenis lauk.. cukup la utk kami... aku order tom yam, ayam masak daun limau purut, kailan ikan masin n telor dadar... air lak jus epal dgn sirap bandung... lepas makan ader lg yg best, laki aku ajak aku g dpn terminal makmur tmpt org jual persiapan raya... lagi la aku suka sbb leh la beli bunga.. tp kan, dlm byk2 org meniaga kat situ, x dok pun org jual bunga... adush, fenin sekejap... tp x pe, hari ni aje dah byk mende2 yg mengasyikkan berlaku... sekali lagi aku ucap timekasih ker laki aku... tq abang, sbb sabar ngn karenah sayang selama ni... :-)
0

DEMAM... MUNTAH2...!!

salam semua... apa khabar.. sha harap semua kawan2 sihat hendaknya... mcm mane dgn ibadah puasa anda semua... tentu seronok dr tahun2 yg sebelumnya kan... sha pun begitu juga... tentu kawan2 sumer tertanya2 pasal tajuk post kali ni yer... sha dah demam sejak 3 hari lepas lg.. tp peel x nak g klinik tu dr dulu smp skrg mmg x dpt nak dielakkan... nape yer... asyik nak telan panadol jer.. tp kali ni, nak x nak kene pi klinik jugak sbb demam sha dah tahap teruk.. huhuhu... sampai muntah2... asal makan jer muntah... waktu berbuka pun mcm x seronok jer... tp alhamdulillah.. sha dpt juga teruskan berpuasa setiap hari kala sha demam ni... kawan2 semua, doakan la sha cepat sembuh yer... ermmm ni bukan H1N1 tau... demam biasa jer... nak melencong sikit la... semalam sha dan suami berbuka di rumah parents sha.. tp x best sbb abah sha berbuka di masjid sbb dia kene bertugas semalam... apepun sha bangga dgn abah.. dengan usia yg meningkat, abah masih lagi kuat... Ya Allah, kau permudahkanlah segala urusan abah... Amin... sambung balik pasal buka yer.. semalam lepas keje terus je pegi ofis suami amik dia.. pastu g pasar ramadhan kat tanjung api.. dekat ngan sekolah lama (sekolah menengah agama al-ihsan kuantan)... wah, teringat lak masa dulu2... dalam pada x sihat tu... sempat jugak beli beberapa juadah untuk berbuka nnt... antaranya, kuih keria, pulut panggang, asam gumpal(yg ni fav abah... ) dgn karipap... x luper juga kek gula hangus.. yg ni fav sha... smp je umah ma abah, sha terus jer bg tau abah sha ade la beli kuih fav dia tu.. suka sgt dpt membahagiakan ibu bapa sha.. alamak, aper yg sha dah merepek ni... ok la kawan2 sumer, kepala sha ni tgh ting tong.. cukup la takat ni jer sha bercerita... x pasal2 nnt pening lak kawan2 sumer baca entry sha kali ni.. ok, selamat berpuasa dan selamat berbuka...
0

KINGTON PART 3...!!


hi semua, seperti yg sha janjikan... ni dia attachment pasal Kington Life Plasma ni... ermm, nak kongsi sikit..setelah beberapa hari mencuba KLP ni mmg ade la terasa sikit perubahan... nak tau ape perubahannye... tunggu..... so hari ni kita tgk la ape dia KLP ni....









0

SALAM RAMADHAN...!!



Salam kawan2 semua, rasanya belum terlambat untuk sha ucapkan SALAM RAMADHAN buat kalian semua... maklumla, dua hari cuti my lovely lappi ni pun bercuti la jugak... harapan semoga ramadhan pada kali ni lebih sempurna dari tahun2 yang lalu... insyaallah... dan sha juga ucapkan selamat berbuka kepada semua... saper2 yg ader resepi best2 leh la kongsi yer...
0

KINGTON PART 2...!!!


Salam semua... bertemu lagi kali ini.. kali ni sha nak sambung lagi pasal citer KINGTON ni.. ok la, semalam sha ader pergi majlis launching KINGTON LIFE PLASMA(KLP) kat kuantan.. speaker mlm td MR ROBERT SLOVAK yg didatangkan khas dari North Amerika... dia ni seorang jurutera astronautikal dr Uni of New York... ini serba sedikit tentang Mr Robert Slovak...

Robert Slovak, Founder, Original Quinton North America


By profession, I’m an Astronautical and Mechanical engineer. However during the past thirty years I’ve devoted myself to the science of water chemistry and water treatment. My brother and I were among the early developers of Reverse Osmosis technology.

"Robert Slovak Professional Bio

1960’s – Mechanical, Aero and Astronautical engineer with undergrad and graduate studies completed at New York University.

1970’s – Six years with North American Aviation in Minuteman missile development.

1970’s – Joined with brother Jack in independent research in water sciences, focusing on membrane separation technology – Reverse Osmosis, Nanofiltration and Ultrafitration.

1970’s thru 1990’s – Founded Water Factory Systems, a manufacturer of a broad line of innovative water treatment equipment for the residential, commercial, industrial and pharmaceutical worldwide markets.

1990 – Sold company to Cuno Corp, a fifty-year old international supplier of conventional water treatment equipment. The company has since been purchased by 3M.

1998 – Retired from corporate world and left for Brazil to bring advanced water technology to industry and failing environmental sector.

2004 – Introduced to Quinton Marine Plasma (QMP) as a result of sudden gastrointestinal illness while working on project in the Eastern rain forest. Several ampoules eliminated the condition by midnight of the same day. As a twenty-year student of health this caught my attention. I met the biologist importer of QMP and listened as he told the amazing story of Rene Quinton and his discovery that our evolutionary origins are the primordial ocean and the connection manifests one of the most powerful medical modalities known for achieving homeostasis.

2005 to present – Through a series of life-altering incidents I decided to take on the mission of introducing to the practitioners of North America the science of Rene Quinton.
Original Quinton of North America was founded with the sole mission training and providing the drug-free, side-effects-free marine plasmas extracted from the ocean using the same exacting protocols specified by its discoverer."

mlm td mmg mmg best giler r dapat jumpe dgn Mr Robert, dia telah menceritakan pasal Kington Life Plasma dgn terperinci... katanya KLP ni telah ditemui oleh founder yg bernama RENE QUINTON, seorang ahli sains, ahli biologi, ahli fisiologi dan humanis... Pada tahun 2004, Kementerian Sains Perancis mengadakan simposium untuk meraikan 100 tahun sumbangan RENE QUINTON , katanya lagi, KLP ni telah ditemui pada tahun 1904, maknanya dah 100 tahun la...menurut Mr Robert, 100 tahun dulu lagi dah ada bermacam2 penyakit berbahaya seperti Ekzema, Tuberkulosis, Enteritis Kronik,Psoriasis, Dermatis dan salah satu drpdnya adalah INFLUENZA. Kebaikan KLP ini adalah untuk membantu mengekalkan keseimbangan cecair luar sel. Cecair luar sel termasuk - PLASMA DARAH, CECAIR AMNION, CECAIR SEREBROSPINAL, CECAIR LIMFA, JUS PANKREAS, JUS GASTRIK, HEMPEDU CECAIR INTESTINAL AIR MANI & AIR LIUR... aku sendiri pun dah cuba KLP ni mmg ok dan menakjubkan.. Mr Robert juga ada memberi beberapa tip untuk kekal sihat.. antaranya adalah, sewaktu bgn pagi minum la air tulen(pure water) sebanyak 600ml, tidur sekurang2nya 7jam setiap hari dalam bilik gelap, banyakkan makan makanan mentah(sayuran&buah2an), lakukan senaman berjalan kaki sejauh 1-2 km setiap hari, makan makanan tradisional Asia Paisifik diantara adalah-Halia muda, kunyit, bawang outih segar, jus buah2an, dan banyak lagi.. korang mesti tau kan ape dia makanan Asia Pasifik... rasanya setakat itu dulu aku citer pasal KLP ni, dan kalau ader ape pertanyaan pasal KLP ni korang leh la email kat aku di diashahanis@yahoo.com atau korang leh jer terus tgk kat website ELKEN... oh ya, nnt aku akan up juga fliers pasal KLP ni...


0

GAMBAR DULU DULU...!!

masa convo-2002... dgn che azliza.. my best friend

my best friend cum my best sister - sally

my best friend - stella cheria lansam

UPM-2002

UPM - 2002
0

SAMPUL DUIT RAYA...!!




Hari ni keje cam biasa, dan mcm biasa aku x de keje nak dibuat kat opis ni.. maklumla... bos jarang masuk opis... maka dgn malasnya aku dpt memikirkan satu idea... SAMPUL DUIT RAYA...!! erm, aku pun mula la buka laptop aku dan klik la pada Adobe Illustrator dan aku pun create la dua design sampul raya walaupun designnya seakan samer jer.. hehhee, aku x de idea sebenarnya ni... tp ok jugakla la kan dari aku duk melangok jer kat opis ni.. maka terjadilah hasilnya sampul duit raya versi aku yg tersendiri... x susah pun nak wat sumer ni tp yg jadi masalahnyer maner aku nak print nnt... ermm, aku rasa aku dah tau nak wat cam ner... tetiba jer idea dt yerk... ok la, korang semua mesti dah tgk kan design sampul duit raya aku yg tomei tu kan... so, maknenyer tahun ni sampul aku mmg lain dari yg lain, dan yg penting x de dijual di kedai... hahhaha..... selain tu aku nak up la jugak gambar chocolate chip cookies ni... nampak cam sedap jer... ok friends... enjoy yaaa...... Adios....
0

ADUHAI PULUT KUNING...!!

hi semua, x tau mcm mane nak mulakan, tp sha nak citer jugak... semalam buat pertama kalinya sha masak pulut kuning... perghh, mmg gelabah giler... bayangkanlan ini 1st time sha nak masak pulut kuning... pagi2 lagi dah kol umah MA tanyer brg2 aper yg perlu dibeli.. maklumla, sha ni makan jer tau.. ni semua gara2 direquest oleh mak mentua.. so pagi semalam sha pegi pasar ngn husband beli ayam 5 ekor, santan 5kilo, serai+lengkuas, beras pulut, bawang besar dan minyak masak.. brg2 lain sumer dah ader kat umah... so lepas beli brg sha terus pegi umah MA... dah sampai2 bukannya terus masak pulut kuning, tp melantak la pulak... ermm, cam ner nak kurus... so lepas makan sha pun mulakanlah apa2 yg patut... dari basuh ayam sampai la ke memasak sha wat sendiri... ok la tu, biler lg nak belajar... so MA pun ajar la mcm mana nak kukus pulut, masak rendang... husband pun tolong jugak, tp byk tlg tgk.. hehehe... lebih kurang pukul 6ptg maka siapla kerja2 memasak ni... akhirnya sha dan tau la cam ner nak masak pulut kuning dgn rendang... tp korang sumer mesti tertanya2 naper banyak sgt sha masak kan... sebetulnya mak mentua sha nak wat tahlil tp antar masjid jer... itula citer pasal pulut kuning sha.... lain kali nak cube masak lagi la... hehehe... ini la rupe pulut kuning sha... hehehe... amik gambar kat opis ni... siap bwk bekal lagi... kira ok laaa..... huhuhu....
0

ALONG & FAMILIE...!!!


Salam semua, hari ini aku nak smbg lg citer pasal famili aku, kali ni pasal abang aku yg sulong... nama dia Mohd Shukry bin Asli.. Lahir pada 28/04/1971.. 10 tahun lebih tua drpd aku... erm.. dia keje as Pembantu Am Pejabat di Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan Pahang... sudah berkahwin dan mempunyai 4 org anak (1-girl & 3 boys)... Nama isteri dia Rosnani binti Abd Rahman dan anak2nya bernama Nurjannah Ajilah bt Mohd Shukry(16 thn), Muhammad Saifuddin bin Mohd Shukry(15 thn), Muhammad
Syafiq bin Mohd Shukry (9 thn) dan Muhammad Shamin bin Mohd Shukry... (7 thn)... abg aku ni karakter dia, seorang yg pendiam tp kalau nak marah mmg x leh nak thn la.. dia pernah tampar aku sekali masa aku dalam sekolah menengah lagi sbb ader sikit salah faham... tp dia dah mintak maaf kat aku sbb dia tau salah dia.."tu la along, lain kali selidik dulu, kalau betul salah x per, tp jgn la tampar.. hehehhe"... abg aku ni mmg rajin, sbb siang malam bekerja... maklumla anak2 sumer dah besar2 dan tentulah belanja banyakkan... abg aku ni dulu pernah satu ketika suka sgt bermain bola sebelum doktor kater yg dia dah x leh main bola lepas jalani pembedahan lutut... aku pun x paham kenapa... skrg ni dia dah tukar hobi la pulak.. berbasikal bersama2 famili dia la... anak sedara aku yg sulung tu pernah mewakili pahang dalam sukan berbasikal masa SUKMA TRG yg lepas... dgr kater dia terpilih sekali lagi wakil pahang utk SUKMA MELAKA yg akan dtg ni... doa2 la dia akan mendapat kejayaan dan mendapatkan pingat utk negeri pahang tercinta ni.. heheheh.... anak sedara aku yg ke-2 tu lak, berbasikal jgk tp x terpilih pun utk wakil pahang... selain berbasikal dia suka sgt main bola sepak... manakala anak sedara aku yg 2 org tu pun main bola sepak gak wakil utk sekolah masing2 jer la... eh lupa pulak, kakak ipar aku ni kerja as executive kat sebuah sykt shipping di kemaman.. hari2 travel dr ktn ke kemaman... kakak ipar aku ni pun baik orgnya, selalu bg nasihat kat aku.. tp kdg2 garang jugk.. hehheh, "kak nani, jgn marah2 yerk..... itula serba sedikit ttg abg aku dgn familie nya itu.....
0

MA DAN ABAH

Inilah keluarga kecik ku... aku sebenarnya tiga beradik, 2 lelaki dan aku sorang jer perempuan... yg laki tu dua2 abang means aku ni yg bongsu la... erm.. tp skrg tinggal aku berdua jer.. abg aku yg no-2 dah meninggal 4 tahun lepas sebab radang paru2...

Citer dia mcm ni, arwah meninggal masa hari pertama berpuasa tahun 2005.. aku sedey sgt masa tu sbb masa hari2 terakhir arwah aku x berkesempatan nak menemani arwah semasa di hospital... tp alhamdulillah, aku sempat minta maaf dgn arwah.. yg buat aku lagi sedih, 2 hari sblm arwah meninggal aku pergi kl atas urusan kerja, dua sempat pesan kat aku balik cepat, angah tunggu adik.. mmg dia betul2 tunggu aku.. aku balik dr kl ptg dan aku sampai malam.. siang esoknya sempatla aku jenguk dia kat hospital, tp aku x sempat nak temankan arwah... Ya Allah, kau tempatkanlah arwah dikalangan orang2 yang kau redhai... Al-Fatihah... !!

Skrg aku nak citer pasal Ma dan Abah pulak, Abah aku namanya Haji Asli bin Embong, dilahirkan pada 17/10/1946 di Kampung Mengabang Telipot, Kuala Terengganu... seorang pesara TM (bersara pd tahun 2002) jawatan terakhir sbg Juruteknik di TM (exchange Teruntum, Kuantan)... Abah seorang yg sgt tegas dgn anak2, mmg aku takut gile ngn abah, walaupun abah tegas, tp abah seorang yg penyayang.. apa sahaja yg diminta oleh isteri dan anak2 insyaallah pasti ditunaikan mengikut kemampuan... abah aku ni seorang yg kelakar jugak.. masih aku igt masa mula2 dpt cucu sulung (anak abg aku yg sulong) dialah org yg paling excited sampaikan cucu demam sikit mula gelabah... smp kol abg aku nak pegi amik cucunya tu... katenye, abg aku ni x pandai lg nak handle budak kecik demam... kelakar lak aku rasa, tp skrg abah dah kurang sikit kelakar dia tu, mgkn sbb faktor usia kot.. anyway aku mmg respect ngn abah aku ni... "Abah, adik sayang sangat kat abah... jgn majuk2 lagi tau.. adik janji akan selalu dengar cakap abah walaupun adik dah kawin... hehehhe" - Ni pulak citer pasal Ma aku pulak.. Ma aku bernama Hajjah Shamsiah binti Haji Hamzah... dilahirkan pada 20/11/1953 di Kampung Tanjung Api, Kuantan Pahang... Ma aku masih lagi bekerja di SK Permatang Badak Kuantan... Opps, bukan cikgu tau, tp sbg Pembantu Am Rendah.. kalau ikutkan Ma dah patut bersara tp kerajaan offer lagi 3 tahun, Ma kater, baik ma keje lg, dah x de anak kecik... Ma aku pulak, seorang yg garang bangat, tp same cam abah jugak, seorang yg penyayang... Tp Ma aku ni kuat majuk... dah abah skrg ni pun kuat majuk gak.. erm.. Ma, jgn majuk2 yer, anak2 Ma sume syg Ma.. yg spesel pasal Ma aku ni, dia pandai sgt masak, ckp jer nak makan aper... mesti dia masak.. kalau Ma masak aku mmg x toleh kiri kanan dah hehehhee... yg paling spesel Ma suka masak Nasi Dagang... mmg feveret aku la tu.... lagi satu, Ma pun pandai gak wat kuih&biskut raya... - Tart Nenas... Feveret kami adik beradik... "Ma, nnt raya jgn luper masak nasi dagang, tahun ni adik raya umah Ma..." itulah serba sedikit citer pasal ma dgn abah aku.... citer org lain aku rase esok la pulak aku tulis yer... dah penat ni.. hehehhe.....
0

Gaya Macho...!!


Gaya macho... kat umah acik sue trg...



x habis2 nak berposing... tau jer dia....


konon hensem la tuh....

0

TENSION...TENSION... & HAPPY BIRTHDAY AKAK...!!

Salam semua, hari aku nak menulis lagi kat blog aku ni.... hari mmg hari yang paling x best utk aku.. ader ker patut pengurus projek kat tmpt aku keje ni marah2 aku... dia aku ni kaki mengulor ker.. mintak maap yer, aku kuar td pun sbb big bos yg suh aku kuar g beli tender... tp ader mende lain yg aku geram, ader la satu sykt tu, nak mintak kite org nyer company profile janji nak dtg pagi sehinggala saat aku duk tulis blog ni pu, dia x smp2... mcm maner aku x tension... kalau aku tau dia x dtg dah tentunye aku g JBA pagi td dan x de la aku kene marah... tp yg penting dalam situasi ni aku x salah... ermmm... hari ni birthday kak zila... Happy Birthday Akak... semoga akak sentiasa dirahmati dan diberkati.. semoga cepat2 la dapat baby yerk... hehehhe.. nanti adik pos hadiah utk akak yer....


aku ni x la pandai sgt nak menulis dan bercerita, harap sape2 yg baca post kat blog aku ni jgn tension2 yerk... ermm.. baru jap td en. suami ader kol cakap dia balik lambat lagi hari ni, dia suh aku balik dulu.. tolong, x mau duk sowang2 kat umah, takut... maner la aku nak merayap ni... aha, bagus jgk kalau aku g pasar malam kat Indera Mahkota.. maknenyer aku x yah masak la malam ni.. Betul2...
0

MAMA, PAPA & DANISH...!!


Di pagi raya, nak balik umah ATOK & NENEK...!


Danish Hakim dgn MAMA...



Danish Hakim dgn PAPA..


0

KERJA KERJA KERJA!!!


Adoii... aku x sihat lagi.. dah beberapa hari aku kene selsema.. nak pergi klinik x sempat.. bz sgtla katakan... Tp mmg bz pun.. jam menunjukkan pukul 6.oo ptg, aku masih lagi x balik rumah.. tlg kerani husband aku wat keje sikit kat opis dia... Perut aku ni pun dah berbunyi2 mintak diisi.. ermm, cam ner la aku ni nak berdiet... asyik nak makan jer... tp x per, x lama lagi kan dah nak puasa, harap2 lepas puasa ni pun aku dapat ler kurangkan makan.. hehehe... kat sebelah tu gambar kerani kat opis husband aku.. name dia Hemalatha.. kat sebelah Hema tu pulak pakcik guard kat opis dia laa... gambar ni amik masa annual dinner opis dia org kat TOO WAREHOUSE SELAYANG... aku pun ader gak masa tu.. heheheh...
Back to Top